Vilka kläder behövs vid jakt?

Att jaga i Sverige erbjuder särskilda utmaningar – man måste inte bara tampas med sitt villebråd, utan också klimatet. Våra nordliga breddgrader och den höstliga årstid då jaktsäsongen är i full gång gör att vädret allt som oftast är kallt och lite blött när man ska ge sig ut och jaga. Därför är det viktigt att välja rätt kläder för jakt, för att man inte ska frysa, bli blöt eller råka ut för något annat som gör jakten till en tråkig upplevelse.

För att hålla värmen är den klassiska lager-på-lager-metoden den absolut mest pålitliga. Det enda man ska tänka på är att se till att det yttersta lagret är en vindtät (och gärna vattentät) jacka, så att man är skyddad mot regn och blåst. Det är också bra om det första lagret är i ull, gärna i form av ett tunt underställ, eftersom det värmer bra oavsett om det är torrt eller blött (vilket det kan bli av svett).

Förutom att jackan ska vara vindtät och vattentät är en annan aspekt som man måste tänka på just när man köper jaktkläder att de gärna får vara kamouflagefärgade. Med det menas inte att jackan måste ha det klassiska kamouflagemönstret (även om det inte skadar), utan att jackan bör ha färger som smälter in i de omgivningar man ska jaga i. Man måste med andra ord ta hänsyn till huruvida man ska jaga i djup skog, på fjället eller i någon annan miljö. Om man vill få en uppfattning om de olika typer av jackor för jakt som finns att välja mellan, kan man titta på PN Jakts utbud av jaktkläder. De är en webbutik som säljer det mesta inom jakt, och som dessutom säljer fritidskläder – ofta önskar man ju samma egenskaper hos fritidskläder som hos jaktkläder.

Vilka andra funktioner ens jaktkläder bör ha beror till stor del på vilken typ av jakt man ska ägna sig åt. Om man ska sitta still i flera timmar på jaktpass är det till exempel den värmande funktionen som är absolut viktigast, medan man om man ska ägna sig åt drevjakt eller småviltsjakt också måste ha kläder med god rörlighet och följsamhet. Åter andra kanske ägnar sig åt jakt med hundar på olika sätt, och vill ha jaktkläder som tillåter att man fäster hundens koppel i jackan eller har fickor för hundgodis och andra belöningar. Ett bra sätt att se till att man gör rätt val om man är osäker på vilka funktioner som behövs (och vilka som inte behövs) är att fråga sina jaktkamrater med mer erfarenhet.