Vett och etikett i skogen

 

Jaktmarker finns det gott om i det svenska landskapet. Oavsett om du rör dig norrut till de vidsträckta fjällen eller om du planerar att jaga i de värmländska skogarna kan du vara säker på att det pågår en jakt i närheten av dig under vissa delar av året. Det är framför allt under hösten som den stora jaktsäsongen drar igång, men det kan också pågå jakt under andra årstider. Därför är det alltid bra att vara förberedd, oaktat om du planerar att jaga själv eller om du befinner dig i området av andra skäl. Det kan vara en fråga om både säkerhet och trivsel att kunna vett och etikett i jaktområden.

Om du inte planerar att jaga är grundregeln att i allra möjligaste mån avstå ifrån att vistas i jaktområden när det vankas jakt. Ibland kan det vara svårt att veta precis var man in the woodseller när som jakten inleds. Då kan ett samtal till jaktlaget vara guld värt eftersom de gärna svarar på mer precisa frågor när det gäller jakten. Det ligger i allas intresse att jakten går till på ett så smidigt och lugnt sätt som möjligt – och du som vill plocka svamp eller är ute på en skogspromenad vill definitivt undvika att hamna i en farlig situation. Med beredskap och förberedelser kommer du långt för att trygga din egen och andras säkerhet.

Om du istället planerar att jaga är det viktigt att ha gjort en plan med de andra medlemmarna i jaktlaget på förhand för att vara säker på hur du ska agera i varje given situation. Det inkluderar att kunna signaler som indikerar att det finns djur i området eller att jakten måste avbrytas på grund av exempelvis dåliga väderförhållanden. Här kan en kommunikationsutrustning vara värdefull. Med hjälp av walkie-talkies kan ni kommunicera även där mobiltäckningen inte når er.

En annan smart sak är att ha matchande kläder för att känna igen varandra i jaktmarkerna. Här finns det stort utrymme för personliga preferenser. Jaktkläder bör vara både bekväma och stöttåliga för att du ska klara dig ute i markerna, men ofta räcker det med att ha dina vanliga kläder under en tjockare jacka. Här kan du hitta mer information om kläder till alla tillfällen.