Ta sig till jaktmarken och att köra runt i den

Man jagar i skogen och det går sällan bussar dit. Att ta en taxi till skogen är sällan lämpligt och om ingen jaktkamrat åker förbi på vägen kanske man inte har någon att samåka med. Om man vill jaga är det därför klokt att ha en bil. En moped kan fungera, men det är sällan ett bra val om vädret inte är det bästa på vintern eller om vägarna inte är så bra.

Lära sig köra i skogen

För att man ska få köra bil i Sverige krävs det att man har körkort och det gäller även om man bara kör i skogen. Det kan dock vara ett praktiskt ställe att övningsköra på. Om man vill övningsköra privat med någon i skogen måste den som ska lära ut dock gå en kortare handledarutbildning och man måste också ansöka om körkortstillstånd. Efter det kan man köra relativt fritt. En skogsväg är smal och det gäller att hålla uppmärksamheten framåt. Det är med andra ord inte helt enkelt att köra i skogen. När man väl har lärt sig att köra och fått sitt körkort kan man på ett enklare sätt ta sig till jaktmarken och det blir också enklare att ta sig runt inne på den på ett säkert sätt.

Dåliga vägar

Det är inte alltid skogsvägarna underhålls på bästa sätt. Vägarna kan vara rejält håliga, sneda och underlaget är inte det allra bästa. En skogsväg sliter mycket på bilen även om den är i bra skick och en dålig skogsväg är än värre. En väg full med hål sliter på styrleder, spindelleder med mera. Om vägen har stora stenar eller om den är hög i mitten finns det alltid en risk att man råkar köra i och då kan man skrapa sönder bilen rejält under.

Det är inte speciellt svårt att underhålla en skogsväg. Det gäller bara att lägga på grus i spåren med jämna mellanrum. Man kan också skrapa vägen för att få den jämn. Då gäller det dock att se upp så att stora eller vassa stenar inte kommer upp till ytan. Det kan vara en fördel att ha någon som går efter och krattar bort alla stora stenar. När vägen är skrapad lägger man sedan på grus och plattar till vägen så att den blir fin.

När bilen går sönder

Många jägare kör sönder bilar varje år för att vägarna inte underhålls. Det är därför många som har börjat vägra att använda sina egna bilar för jakt. Flera jägare slutar också jaga eftersom de inte vill köra sönder bilen. Om bilen går sönder i skogen är det inte heller speciellt lätt att få tag i hjälp. Ibland kan inte bärgningsbilen komma dit och man kanske behöver lämna bilen i flera dagar i väntan på hjälp.