Svenska regler för jakt med hund

Att jaga med hund kan vara en mycket givande upplevelse för både hunden och för ägaren, en upplevelse som för dem närmare varandra. För ägaren kan hundens hjälp betyda att han eller hon får bättre utdelning av jakten, och för hunden blir jakten både mentalt och fysiskt stimulerande, vilket gör att den mår bättre. För att hundjakt inte ska missbrukas och orsaka skada för vilda djur, tama djur eller andra människor och deras ägor, finns dock många regler som omger denna jaktform.

En av dessa regler gäller var och med vilka hundar man får jaga med drev. Regeln säger att om man kan förutse att drevet till största delen kommer att gå över någon annans jaktmark, får man inte använda sig av drivande hundar. De riktlinjer som finns, även om man alltid måste göra en bedömning i varje enskilt fall, är att arealen bör vara minst 200 hektar för att ha drev med stövare, minst 100 hektar för ett drev med drever och minst 50 hektar för ett drev med tax.animal-17760_960_720

En annan regel finns snarare till för att skydda de vilda djurens välbefinnande. Detta kan kanske verka ironiskt när det handlar om att jaga och döda djuren, men det handlar om att djuren inte ska utsättas för onödig stress eller plåga innan de dör. Därför finns regler som att man måste ha temperaturförhållandena, snöförhållandena och sin hunds egenskaper i åtanke när man jagar med hund. Om man till exempel har en mycket snabb och uthållig hund ska man inte använda den när man jagar klövvilt som rådjur och hjort.

I vissa fall finns det krav på att man måste ha med sig en hund vid jakten. Det gäller till exempel om man ska jaga ringduvor, gäss eller änder, då man måste ha med sig en hund som kan apportera den nedskjutna fågeln eller markera var den är.

Om man tycker om att jaga tycker man sannolikt om att tillbringa mycket tid i naturen och ute i solen. Då kan det vara en bra idé att investera i bekväma utemöbler till tomten, så att man kan sitta och njuta av solskenet och vinden även när man inte är ute och jagar. Det finns utemöbler för alla smaker på Buildor.se.