Skaffa jaktlicens

Om du tycker om djur och att vara ute i naturen kanske det skulle passa dig bra att skaffa jaktlicens? Över hela landet erbjuds det kurser för att ta jägarexamen och nu för tiden går det även att genomföra jaktkursen på internet. Genom att läsa kursen via internet på distans slipper du att passa tider och kan läsa när och var du vill. Att ta jägarexamen är första steget mot att få jaga, därefter behöver du ansöka om jaktlicens och beställa ett jaktkort som utfärdas av staten. Att jaga handlar om mer än att skjuta, i jägarexamen ingår kännedom om både ekologi och vår fauna.

Modern_Hunting_Rifle

Jägarexamen eller jaktlicens?

Det är många som blandar ihop begreppen, eller som tror att jägarexamen och jaktlicens är samma sak. Det är det alltså inte, du måste ha en jägarexamen för att få ansöka om jaktlicens. Ända sedan 1 januari 1985 har det varit lag på att inneha jaktlicens för den som vill inneha jaktvapen. Beroende på vad du vill använda för vapen, behöver du olika slags examen. Vill du endast jaga med hagelgevär räcker det att göra teoridelen samt det praktiska hagelgevärsprovet. För att få lov att använda övriga vapen behöver du även klara ett grundprov i kulgevär och ett högviltsprov med kulgevär. Många av dem som håller på med jakt bor ute i skogen eller har en stuga som är skogligt belägen, då kan det vara värt att investera i ett utekök, där du under bar himmel tillagar din middag. På så sätt kommer du ännu närmre naturen och kan njuta av allt det goda som den ger.

Sätt säkerheten främst

På hemsidan Svenska Jägareförbundet finns mycket matnyttig information för den som är intresserad av natur i allmänhet och jakt i synnerhet. Sidan är övergripande och tar upp både små och stora frågor som rör vår svenska jakt. På sidan kan du också söka rätt på en utbildning nära dig och testa dina kunskaper om olika djur. Du som är intresserad av själva skyttet kan även läsa en hel del av det samt få bra information om landets skyttebanor. Du som har vapenlicens måste enligt lag förvara ditt vapen så att du inte utsätter dig eller någon annan för fara. Det finns speciella vapenskåp på marknaden för detta. Vapnet får aldrig vara laddat före du ger dig ut på pass. Det är även viktigt att du använder rätt sorts vapen med rätt typ av ammunition beroende på vad du vill skjuta. När du byter vapen eller ammunition är det viktigt att provskjuta för att få in känslan, eftersom olika typer av vapen har olika kulbanor.