Jaga utomlands

Har du ett stort jaktintresse som du dessutom vill kombinera med din passion för utlandsresor. Det blir allt mer populär med jaktresor till både fjärran länder och mer närliggande platser. Vissa personer åker till exempelvis Skottland och England medan andra föredrar länder som ligger i Afrika. Det hela beror självklart på vilken typ av djur som du är intresserad av att jaga. Jakt i England och Skottland kan innebära hjort-jakt medan Afrika-resor kan vara mer specialiserade på exotiska djur. Viktigast är dock att du följer reglerna i det land du besöker.

1200px-AK-47_type_II_Part_DM-ST-89-01131Hur går man tillväga?

Innan du börjar planera en resa kan det vara en bra idé att ta en närmare titt på din budget. Några kan utöka semesterkassan på megalotto.com medan andra istället har sparat ihop en nätt summa att lägga på jakt och semester. När du vet ungefär hur mycket du kan spendera kommer du också kunna leta på rätt platser för din framtida jakt-semester. Du kan anordna en jaktresa med en researrangör eller ta kontakt med en jägare som hjälper dig att arrangera ett par dagars jakt. Du bestämmer själv om du vill ta med ditt egna vapen eller om du önskar att låna vapen på plats. Det är rekommenderat att du frågar om ett antal referenser innan du reser iväg, på det sättet slipper du bli besviken när du väl kommer fram. Kom ihåg att lånade vapen kan vara av varierande kvalitet och förändra din jaktupplevelse. För att undvika det bör du ta med dig egna vapen.

Införsel av skjutvapen utomlands

Alla länder har sina egna lagar om vapen som skall följas. Den svenska polisen gör skillnad mellan tillfällig och permanent införsel och utförsel av skjutvapen. Om du exempelvis ska åka på en tävling och ska ha med dig ditt personliga skjutvapen gäller reglerna för tillfällig vapenutförsel och återinförsel. Tänk på att de olika reglerna kan skilja sig markant mellan länderna och att vissa vapen inte är tillåtna överallt. Om du har vapenlicens i Sverige och ska ta med ditt vapen utanför landets gränser måste du säga till Tullverket och fylla i en skjutvapendeklaration. Du kommer också ha möjligheten att ta med dig ammunition till ditt vapen. Du kan fylla i en skjutvapendeklaration på internet eller besöka ett kontor om du inte har möjlighet att skicka in en digital deklaration. Om du besöker ett av Tullverkets kontor kan du behöva visa upp din vapenlicens och det aktuella vapnet som du tänker ta med utomlands.