Jaga fågel

Jakt är ett populärt sätt för jägare att få komma ut i naturen en stund och utöva sitt intresse. Jakt blir allt mer populärt hela tiden och kommer antagligen fortsätta vara ett växande intresse. När man talar om fågeljakt så är den kanske vanligast förekommande varianten skogsfågeljakt. Det är då man jagar exempelvis tjäder, orre och järpe. Tjäder och orre jagas med fördel med hjälp av fågelhund, medan järpen bäst jagas utan hund. För att jaga järp använder man oftast lockpipa. Ute i skog och mark fungerar hundar inte bara som mycket gott sällskap. De kan även vara ovärderliga följeslagare och redskap vid fågeljakt

Fågeljakt med hund till hjälp

Förutom att vara människans bästa vän och en trogen följeslagare så kan hunden även vara till stor hjälp vid jakten. Lite beroende på vad för typ av jakt man är intresserad av så finns det olika typer av hundar att tillgå. Fågelhundar är hundar som är framavlade specifikt för jakt på småvilt. Vissa av hundarna passar även bra för annan typ av småvilt än just fågel. Fågelhundarna kan med hjälp av sin nos hjälpa jägaren att hitta fågeln, skrämma iväg den från marken så att den kan skjutas, spåras eller apportera. Enligt entusiasterna är fågeljakt, särskilt med hund, en av de jakter som måste upplevas.

Olika sorters fågelhundar

Vanligt förekommande hundar vid småviltsjakt är bland annat stående fågelhundar. De söker vittring i luften för att visa jägaren var fågeln befinner sig. I stället för att skrämma fågeln till flykt direkt så indikerar den för jägaren var den befinner sig. Sedan rör den sig mot fågeln för att till slut skrämma upp den i luften och undvika skottlinjen. Stötande fågelhundar söker nära jägaren och stöter upp fågeln samt följer den med blicken. Andra exempel på jakthundar är skällande fågelhund, apporterande hundar samt vattenhundar. De är alla specialiserade på olika delar av jakten och bidrar med sina unika och framavlade förmågor för att underlätta jakten för jägaren. Ett ovärderligt verktyg.