Fördelarna med att äta vilt kött

Många människor idag har samvetskval när det gäller att äta massproducerat kött. Djur i köttindustrin lever under dåliga förhållanden, pumpas ofta fulla av antibiotika och slutresultatet blir kött av sämre kvalitet. Det är därför många idag väljer att jaga sitt eget kött. Man kan även köpa kött av jägare och få det levererat med billig frakt från matbutiker. Det är bättre att äta vilt, både för miljön och för samvetet. Lagar man köttet rätt blir det även godare! Denna artikel kommer att gå in på ett antal fördelar med att äta viltkött.

Naturligt kött

När man jagar sitt eget kött så vet man att det är helt naturligt och att djuret haft ett bra liv. Djuret kommer inte att ha ätit antibiotika eller lidit av de sjukdomar som ofta drabbar djur i köttindustrin. Det kommer inte heller finnas några konstgjorda ämnen i köttet. Djuret kommer att ha utvecklats på naturligt vis, istället för att man tvingat fram egenskaper hos djuret som man gör i köttindustrin.

Få i dig mer mineraler och vitaminer

Enligt det Svenska Jägarförbundet innehåller viltkött mer av både mineraler och vitaminer jämfört med det kött man köper i butik. Viltkött innehåller mycket järn och zink. Tack vare den naturliga födan djuret fått i sig har köttet även en hög halt av vitaminer som t.ex. vitamin C och E.

Hälsosamma fetter

Viltkött är inte särskilt fettigt om man jämför med massproducerat kött, men det fett som finns är bra för kroppen. Viltkött är rikt på nyttigt omega 3 fett, precis som fisk. Omega 3 är nödvändiga fettsyror för att din kropp ska fungera på optimalt sätt. Slipp kosttillskott och ät vilt så ger du din kropp det den behöver.

Slipp klimatångest

WWFs köttguide ger viltkött bra betyg när det gäller klimatpåverkan. Deras motivering är att man inte använder sig av extra mark eller foder för djuren och att deras utsläpp är svåra att bedöma. De nämner även att utsläppen kopplade till jakt främst hör till aktiviteten och inte till köttet. Som jägare kan man alltså själv justera sin miljöpåverkan genom att t.ex. undvika att använda sig av fordon så gott det går och att använda sig av miljövänliga produkter under jakten.

Bidra till ekologisk mångfald

Vissa djurpopulationer kan bli skyhöga och orsaka stora problem i ekosystemet. Vildsvin t.ex. kan snabbt föröka sig och har för vana att riva upp mark och förstöra den. Om vildsvinspopulationen i Sverige blir för hög så dominerar de och gör det svårt för andra djurarter att leva. Jakt är en hållbar lösning på detta problem. Jägare ser till att djurarternas populationer hålls i schack och att vi i Sverige kan ha en bra ekologisk mångfald.

Sammanfattning

Det finns många fördelar med att äta viltkött, både för den individuella hälsan och för omvärlden. Köttet är helt enkelt nyttigare och klimatpåverkan är minimal. Detta gör med andra ord att man kan äta köttet utan dåligt samvete.